ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ BLOG ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΟΣΟΣΦΑΙΡΟΥ

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ομόνοια: «Νομικά πρωτόγνωρη η απόφαση»


Η Ομόνοια με ανακοίνωση που εξέδωσε τοποθετείται για την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής:

«Είμαστε υποχρεωμένοι ως νομικοί και ως δικηγόροι αλλά και ως μέλη ενός μεγάλου σωματείου, να τοποθετηθούμε στη χθεσινή απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής και την μετατροπή ποινής σωματείου (από κεκλεισμένων των Θυρών σε χρηματικό πρόστιμο). …

Θέση του νομικού τμήματος του Σωματείου μας, είναι ότι η χθεσινή απόφαση της Δ.Ε. είναι νομικά πρωτόγνωρη. Η Δ.Ε. ενήργησε πρόδηλα χωρίς καμία δικαιοδοτική βάση και η απόφαση αλλά και το σκεπτικό της, όπως ανακοινώθηκε, προκαλεί λύπη αλλά και ερωτηματικά.

Η χθεσινή απόφαση είναι ξένη προς κάθε έννοια δικαίου, αφού η Δ.Ε. ενήργησε ως εφετείο του εαυτού της , αλλάζοντας προηγούμενη απόφαση της, με σκεπτικό μάλιστα που δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στην προκήρυξη, στο καταστατικό της ΚΟΠ αλλά και σε καθιερωμένες νομικές αρχές, όπως τουλάχιστον εμείς (νομίζουμε ότι ) τις γνωρίζουμε.

Κάθε δικαστικό/ πειθαρχικό όργανο όπως είναι η Δ.Ε. της ΚΟΠ πρέπει να δικάζει στη βάση του πειθαρχικού του κώδικα, των κανονισμών που διέπουν την λειτουργία του αλλά και αναγνωρισμένων νομικών αρχών. Οι αποφάσεις του, μεταξύ άλλων, πέραν από αιτιολογημένες πρέπει να διαπνέονται από το στοιχείο της βεβαιότητας (και όχι της σκοπιμότητας). Να γνωρίζει δηλαδή, ο κάθε ένας, τι ισχύει και τι εφαρμόζεται.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απόφαση της Δ.Ε. είναι νομικά άκυρη διότι πολύ απλά δεν είχε εξουσία να την λάβει. Κανένα δικαστήριο δεν δύναται μετά την απαγγελία μίας απόφασης να την επανεξετάζει ενεργώντας ως εφετείο του εαυτού του, να ακούει πρόσθετη μαρτυρία και να αλλάζει τη προηγούμενη θέση του.
Επιπλέον, οι λόγοι επί των οποίων βασίστηκε η Δ.Ε. για να αλλάξει την απόφαση δεν ήταν λόγοι μετριασμού ούτως ή άλλως.

Σε όλες τις υποθέσεις η Δ.Ε. δικάζει με βάση το φύλλο αγώνα και της εκθέσεις του παρατηρητή. Χθες δίκασε στη βάση μαρτυρίας του δικηγόρου του σωματείου και στη βάση υποθέσεων!
Απόδειξη της πρόδηλης νομικής πλάνης ήταν η δήλωση του προέδρου της Δ.Ε. ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί δεδικασμένο για καμία απολύτως ομάδα. Γιατί άραγε; Διότι ακριβώς τα μέλη της Δ.Ε. γνωρίζουν ότι αυτό που έγινε είναι έκνομο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η παρανομία να παράξει δίκαιο. Το ότι τα μέλη της Δ.Ε. έχουν – με αυτή τη δήλωση του προέδρου της Δ.Ε. – παραδεχθεί ότι έχουν συναίσθηση του τι αποφάσισαν, προκαλεί φόβο.

Πρέπει τα μέλη της Δ.Ε. να υπενθυμίζουν τους εαυτούς τους ότι πέραν από το μέσο φίλαθλο – που δεν έχει ειδικές γνώσεις ή νομική παιδεία, τους παρακολουθεί και ο υπόλοιπος νομικός κόσμος, δικηγόροι, δικαστές κ.λ.π. Συνεπώς δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες – νομικά ομιλούντες - τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα, εκτός βέβαια αν αυτό, στο τέλος της ημέρας, δεν είναι κάτι που λαμβάνουν υπόψη.

Οι ευθύνες της ΚΟΠ είναι επίσης μεγάλες, διότι συνέργησε προς αυτή τη κατεύθυνση διά της σιωπής της. Εκεί που άλλες φορές είναι αδιαπραγμάτευτη σε θέματα αρχών και προασπίζεται σθεναρά την ιερότητα του φύλλου αγώνος και τις εκθέσεις των παρατηρητών (παρόλο που πρόσφατα παρέβη και αυτή τη διαδικασία ), χθες αποδέχθηκε ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν αναλόγως των περιστάσεων.

Μακροπρόθεσμα είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα βλάψει όλα τα σωματεία διότι συνιστά θανάσιμο πλήγμα στην αξιοπιστία, κύρος, ανεξαρτησία και νομική υπόσταση της Δ.Ε. Αποδεικνύει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τη σκοπιμότητα και όχι το νόμο. Άρα είναι θέμα ποιους ευνοεί η συγκυρία σε κάθε περίπτωση.

Νομικό Τμήμα ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Η Διοίκηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ξεκαθαρίζει, ότι τα πιο πάνω ουδέν έχουν να κάνουν με τα εμπλεκόμενα στη συγκεκριμμένη περίπτωση σωματεία ΑΕΛ (σε 1ο βαθμό) και Απόλλωνα (σε 2 βαθμό) και τους φιλάθλους τους. Αν έχουμε υπόψη προηγούμενες αποφάσεις της Δικαστικής Επιτροπής σε παρόμοιες περιπτώσεις, ο αγώνας έπρεπε ούτως ή άλλως να διεξαχθεί με θεατές και αν η Δικαστική ελάμβανε εξαρχής μία τέτοια απόφαση, ουδείς θα μπορούσε να την μεμφθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: